Gezond eten ; De drie belangrijkste eet momenten en meer
Afvallengids.nl Helpt bij het vinden van jou persoonlijke afval methode
Gezonde voeding 14 maart 2016
mm
Nathalie Geen reacties

Afvallen gids de gids die je helpt kiezen bij jou persoonlijke afval methode. Omdat ook jij anders ben dan een ander. Velen gingen u al voor. Dit wil jij toch ook

JA ! Ik wil mijn persoonlijke succesvolle afvalmethode

Gezond eten; op deze pagina bespreken we de drie belangrijkste eet momenten van de dag en meer. Doe je deze drie eet momenten op een gezonde manier dan ben je al een heel stuk gezonder aan het leven.. Vergeet niet dat er vaker word gegeten op een dag dan alleen de drie belangrijkste eet momenten Gezond eten helpt je ook heel erg als je wil afvallen. Kijk daarom snel verder en lees de gehele pagina af.

gezond eten, gezond ontbijt, afvallenLaten we beginnen bij het begin van de dag.

Voor de meeste mensen is dit nog steeds de ochtend.

Wat doen we of moeten we doen in de ochtend.

Inderdaad  ontbijten.

Gezond ontbijten

Gezond ontbijten is nog steeds een van de belangrijkste momenten van een dag. Toch kiest bijna 1 op de 3 Nederlanders ervoor om niet te ontbijten.

Bijvoorbeeld omdat er in de ochtend te weinig tijd is om iets te maken. Dat is jammer, want een gezond ontbijt helpt om de dag goed door te komen en om maximaal effectief te functioneren.

Gezond ontbijten is belangrijk, en dit moet je ook iedere dag doen. Hoe gezonder het ontbijt, hoe beter de dag.

Of je nu moet studeren of moet werken, je wilt dat je goed kunt opletten en geen fouten maakt.

Als je een gezond ontbijt samenstelt dan speel je hier optimaal op in; bij het ontbijt krijg je de voedingsstoffen binnen die helpen om een ideale dag te hebben.

Waarom is een gezond ontbijt belangrijk?

Veel mensen onderschatten hoe belangrijk een gezond ontbijt is. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen ervoor kiezen om het gewoon helemaal over te slaan.

De voeding die jij in de ochtend eet zal de basis zijn die de rest van de dag zal bepalen. Oftewel: als jij in de ochtend al veel vitaminen binnenkrijgt dan heb jij hier de rest van de dag profijt van.

De voedingsstoffen zullen de rest van de dag gebruikt worden om ons lichaam te voeden. En daar wil je zo goed mogelijk op inspelen.

Zo is het onder andere belangrijk dat je inspeelt op de behoeftes van het brein. Een stukje zalm bij het ontbijt zal bijvoorbeeld voor omega-3 zorgen.

Daar heeft het brein de hele dag profijt van, want omega-3 helpt het brein beter te functioneren. In plaats van een lading vezels, die je vooral binnenkrijgt bij brood en ontbijtgranen, kun je beter voor een lading vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen zorgen.

Hoe ziet een gezond ontbijt eruit?

Als we kijken naar de basis van een gezond ontbijt dan zijn een aantal factoren belangrijk:

  1. Het ontbijt moet voedzaam zijn
  2. Het moet de basis voor de rest van de dag zijn
  3. Er moeten verschillende voedingsstoffen in zitten
  4. Het moet eiwitrijk zijn
  5. Het moet voldoende energie bevatten

 

De suikerrijke ontbijtgranen die je in de winkel kunt kopen zijn bijvoorbeeld erg ongezond. Deze leveren wel veel energie, maar bevatten weinig voedingsstoffen.

Bovendien is de mate van vitaminen en mineralen in deze voeding bijzonder laag. Dit is absoluut geen gezond ontbijt.

Als je dit dan tegenover een omelet met kaas, spek, spinazie en tomaat zet dan wint deze laatste gegarandeerd de titel “gezond ontbijt”. Deze ingrediënten zijn voedzaam, bieden een goede basis voor de rest van de dag, bevatten verschillende voedingsstoffen, zijn eiwitrijk en geven ook veel energie.

Het draait bij een gezond ontbijt dus om het combineren van meerdere gezonde voedingssoorten. Hoe gezonder de ingrediënten, hoe gezonder het ontbijt.

En daar merk je de hele dag de voordelen van. De ingrediënten die jij bij het ontbijt eet moeten vaak een aantal uur energie leveren, dus een gezond ontbijt is de ideale start van de dag.

Een gezond ontbijt samenstellen

Vind je het tijd om iedere ochtend perfect te starten? Dan is het slim om een aantal soorten voeding in jouw ontbijt te gebruiken. Er zijn bepaalde ingrediënten die nodig zijn aan de start van de dag.

Zo is zuivel altijd een goed begin. Drink een half glas melk bij het ontbijt of neem een bakje magere yoghurt of magere kwark.

Vlees biedt veel dierlijke eiwitten die helpen om de kwaliteit van de spieren te behouden. Als je gedurende de dag een zware workout gaat doen of zwaar fysiek werk moet uitvoeren dan is het handig om de dag met een stuk vlees en eieren te beginnen.

Dit biedt een geweldige basis aan eiwitten en helpt om de spieren in het lichaam gezond te houden.

Groenten en fruit mogen natuurlijk niet missen in een gezond ontbijt, en zijn daarom een belangrijk onderdeel. Je hoeft niet direct jouw twee stuks fruit en twee ons groenten bij het ontbijt te eten, een handje vol fruit en groenten is gewoon voldoende.

Let vooral op de vitaminen en mineralen die in deze voeding zit. Komkommer bij het ontbijt is goed, maar het bevat weinig vitaminen. Kies bijvoorbeeld voor spinazie of andere bladgroenten.

Noten passen ook goed bij het ontbijt. Op de dagen dat je net iets meer energie nodig hebt kun je een handjevol noten bij het ontbijt nemen.

Gooi wat noten door jouw yoghurt of kwark of neem aan het eind van het ontbijt nog een aantal noten. Extra tip: Macadamia noten staan bekend om hun goede vetten die bijdragen aan een betere gezondheid voor ons brein.

Start met gezond ontbijten

Stop met het overslaan van de belangrijkste maaltijd van de dag en maak van het ontbijt een moment waarop je het lichaam aan een goede basis voor de rest van de dag helpt.

Een gezond ontbijt is onmisbaar en levert veel energie op. Gebruik de tips uit dit artikel en zorg ervoor dat je iedere dag optimaal start.

Gezond ontbijt, wat eten we vandaag, afvallen

 

Heb je de 105 heerlijke en snel te maken gezonde ontbijt recepten hier boven al bekeken.

Ik zal het snel doen er zit niet alleen een prachtige bonus bij maar ook nog een gigantische korting. 

Ben er wel snel bij want ik weet niet hoelang deze korting nog blijft.

Pak Hier Nog Snel Je Super Korting 

Gezonde lunch

Gezonde lunch ook wel  middagmaaltijd genoemd  is ook een van de drie belangrijkste maaltijden van de dag.

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om keer op keer een gezonde lunch in te pakken. We zijn gewend om boterhammen met wat lekkers mee te nemen, en rond de tijd van de lunch  horen natuurlijk ook gezonde tussendoortjes.

Met de opkomst van Obesitas in Nederland is het belangrijk dat steeds meer Nederlanders een gezonde lunch meenemen. Of je nu naar school gaat of een hele dag moet werken, een gezonde lunch is onmisbaar.

Maar hoe ziet een gezonde lunch er nu eigenlijk uit? En wat moet er allemaal aan voedingsstoffen in de lunch zitten om te zorgen dat deze zo gezond mogelijk is.

Zodat jij maximaal kunt functioneren?

gezond eten, gezonde lunch, afvallen

 

De basis van een gezonde lunch

Als je kijkt naar de factor gezondheid bij de lunch dan moet je allereerst kijken welke voedingsstoffen je binnen wilt krijgen. En dit hangt ervan af wat je de uren na de lunch gaat doen.

Wanneer je uren stil achter een bureau gaat werken dan heb je een minder voedzame lunch nodig dan wanneer jij een aantal uur fysiek werk gaat uitvoeren.

Een salade is bijvoorbeeld een goede lunch voor op het werk, want de uren nadat je de lunch hebt gegeten vereisen over het algemeen minder fysiek werk. Je zit de uren hierna vooral stil, en dat betekent onder andere dat het lichaam weinig energie nodig heeft.

Maak in dit geval een salade, en geniet vervolgens van een heerlijke en gezonde lunch die alle benodigde voedingsstoffen levert. Het levert veel eiwitten, vitaminen en mineralen, en is hiermee perfect voor een dag hard werken.

Staat er voor de middag veel fysiek werk gepland dan heb je vooral koolhydraten nodig. De koolhydraten geven ons lichaam de energie die nodig is om hard te werken en maximaal te functioneren.

Fysiek werk is zwaar, en hier moet dus een goede en energierijke maaltijd tegenover staan. Een gezonde lunch bestaat in dit geval onder andere uit boterhammen met energierijke voeding zoals pindakaas, hagelslag en jam.

Dit lijken suikerrijke soorten beleg, en dat klopt. De suikers geven veel energie en zorgen ervoor dat jij de uren na de gezonde lunch perfect de lichamelijke arbeid kunt uitvoeren.

De voordelen van een gezonde lunch

Je hebt ongetwijfeld al vaker een gezonde lunch op tussen de middag. Wellicht dat je op dat moment nog niet het verschil hebt gemerkt, maar er is een groot verschil tussen een gezonde en ongezonde lunch.

Mensen die een gezonde lunch eten – en hierbij spreken we over een lunch die goed inspeelt op het werk dat je na de lunch gaat uitvoeren – zijn een stuk productiever en functioneren over het algemeen ook beter.

Zij voelen zich fitter en hebben hierdoor een betere weerstand.

Daarbij zijn er nog andere voordelen, waaronder de mate van gezondheid. Een gezonde lunch biedt de vitaminen en mineralen die nodig zijn om jouw lichaam gezond te houden.

Denk hierbij onder andere aan vitamine A en B, vetten zoals omega-3, -6 en -9 en veel andere belangrijke voedingsstoffen.

Vetten zoals omega-3 helpen ons brein beter te functioneren, waardoor we ons al snel een stuk beter voelen.

Start vandaag nog met een gezonde lunch

Het is niet lastig om een goede en gezonde lunch samen te stellen. Je moet vooral opletten wat je aan de lunch toevoegt.

Suikerrijke tussendoortjes zijn niet altijd nodig, en zijn eigenlijk alleen handig wanneer je de hele dag zwaar fysiek werk moet uitvoeren.

Indien dat niet op de planning staan dan is het slim om juist vooral eiwitten te eten. Deze zijn zeer voedzaam en helpen je de rest van de dag door te komen zonder een hongergevoel te krijgen.

Wat kan ik het beste eten als gezonde lunch?

 

Het gaat erom dat een gezonde lunch goed uitgebalanceerd is. Je moet hierbij aan de volgende dingen denken:

• Neem alleen gezonde vetten
• Eet hoogwaardige eiwitten
• Neem niet teveel koolhydraten
• Neem gevarieerde voedingsstoffen.

Gezonde vetten zitten bijvoorbeeld in amandelen, walnoten, avocado’s, plantaardige olie, vette vis en groene bladgroente.

De voordelen van gezonde vetten zijn dat ze: helpen om in vet oplosbare vitaminen op te nemen, preventief werken tegen kanker, de bloedglucose verbeteren en zorgen voor het verbranden van lichaamsvetten.

Ook verminderen ze de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk en zijn belangrijk om je algehele lichaamsgesteldheid te verbeteren. Daarbij zijn ze ook van invloed op het normaliseren van het niveau van cholesterol in je bloed en gaan ontstekingen tegen.

Hoogwaardige eiwitten bevatten de juiste hoeveelheid aminozuren die een lichaam nodig heeft. Aminozuren worden gebruikt door het lichaam om eiwit te vormen. Aminozuren zitten vooral in dierlijke producten, zoals: vlees, vis en zuivel, maar peulvruchten en groente zijn ook bronnen van eiwit.

Hoogwaardige eiwitten zijn goed om meer spiermassa te krijgen en spierherstel te bevorderen.

Koolhydraten geven het lichaam energie. Deze koolhydraten zijn vooral van belang voor de hersenen en de rode bloedcellen.

Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in: brood, pasta en aardappels. Als je eten verteerd is, komen de koolhydraten als glucose in je bloed. Deze stof is onmisbaar voor je hersenen.

Ons lichaam kan echter maar in een beperkte mate glucose opnemen. Als je veel koolhydraten eet en je krijgt meer calorieën binnen dan je verbruikt, slaat het lichaam vooral het vet uit de voeding op en dat is iets wat je niet wilt.

Wat betreft gevarieerde voeding, heeft het Voedingscentrum de Schijf van Vijf opgesteld. Als je dagelijks voedingsmiddelen neemt uit iedere schijf van de vijf, ben je er zeker van dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt

gezond eten, gezonde lunch, afvallen

Welke opties zijn er voor de gezonde lunch?

In principe kun je opties voor een gezonde lunch onderverdelen in drie categorieën: volkorenbrood, salade en soep. Er zijn natuurlijk meer opties, maar dit zijn wel de belangrijkste en meest voorkomende voorbeelden.

Volkorenbrood bevat veel vezels en dit geeft al snel een verzadigd gevoel. Daarbij bevat volkorenbrood veel koolhydraten, vezels, eiwitten en mineralen. Tevens zit er in volkorenbrood jodium.

Dit heeft ons lichaam altijd nodig heeft voor een goede werking van de schildklier. Volkorenboord vermindert ook de kans op bepaalde hartziekten en diabetes twee.

Een huisgemaakte salade is een prima lunch. Je kunt hier heel goed mee variëren, omdat er heel veel verschillende soorten ingrediënten mogelijk zijn.

Het begint al met de sla zelf. Denk hierbij maar eens aan kropsla, ijsbergsla, veldsla, rucola, snijbiet en andijvie. Sla is uitstekende te combineren met groenten als: tomaten, komkommer, paprika, ui en radijsjes.

Door eiwitten en gezonde vetten aan de salade toe te voegen, wordt het een echte maaltijd.

Je kunt bijvoorbeeld kip, zalm, tonijn of makreel toevoegen. Daarbij kun je de salade nog extra verrijken door er noten en zaden bij te doen. Hier kun je bijvoorbeeld kiezen voor zonnebloempitten, pompoenpitten, walnoten of pijnboompitten.

Mocht je er ook nog een dressing aan toe willen voegen, kies dan voor een dressing op basis van olijfolie en azijn.

Soep uit eigen keuken is uitstekend geschikt om groente en peulvruchten binnen te krijgen. Je kunt in feite van alle soorten groente wel soep maken.

Het is belangrijk dat in soep zo weinig mogelijk, of geen zout is toegevoegd. Soep is makkelijk, snel en simpel te maken en als je direct veel maakt kun je dit invriezen.

Zo heb je voldoende voor langere tijd. Als je er een echte maaltijdsoep van wilt hebben, kun je de soep aanvullen met pasta of rijst.

Gezond lunchen buiten de deur

We hebben het tot nu alleen nog maar gehad over een zelfgemaakte gezonde lunch, maar gezond lunchen in een restaurant of iets dergelijks is ook heel goed te doen. Het is vooral belangrijk om bepaalde voeding te vermijden, maar er blijven nog genoeg lekkere en voedzame dingen over.

Neem geen luxe broodjes als croissants, pistoletjes en Italiaanse bollen, deze bevatten vaak veel calorieën en weinig vezels. Het beste kun je bruin brood nemen, of nog beter volkorenbrood.

Ga voor de gezondere belegsoorten. Neem magere vleessoorten als kip, ham, fricandeau, of rosbief. Ook kun je ei als broodbeleg nemen of vis (geen vissalade). Mocht je kaas als broodbeleg nemen, neem dan geen grote portie.

Qua dranken kun je het beste water, koffie, of thee nemen. Wil je toch iets van een frisdrank neemt dan een light frisdrank, bijvoorbeeld cola light. Vermijd ‘gewone’ frisdrank, vruchtensappen en alcoholische dranken.

Gezonde lunch mee naar school

Bijna ieder ouder in Nederland, die om de gezondheid van zijn of haar kind(eren) denkt, is op zoek naar een verantwoorde en toch lekkere lunch.

Nu steeds meer scholen overgaan op een continurooster moeten de kinderen ook op school lunchen. De meeste scholen willen dat dit het liefst zo gezond mogelijk gebeurt.

Voor veel ouders is het gemakkelijk om ’s morgens even een pakje met een zoet drankje en een paar (witte) boterhammen met chocopasta in de tas van het kind te stoppen, maar gezond is dit niet. Het moet ook anders kunnen.

Hier volgen een paar nuttige tips en adviezen.

Geef het liefst meergranen of volkorenbrood mee. Dit geeft een langdurig gevoel van verzadiging en bevatten veel nuttige voedingsstoffen en vezels. Voor de verandering zou je ook een ander soort brood kunnen aanbieden, zoals rogge-, of speltbrood.

Kies als beleg iets waar geen of weinig suiker in zit, bijvoorbeeld (suikervrije) jam en pindakaas, of notenpasta.

Ook een ei (gekookt of gebakken), appelstroop, kaas of een banaan kan prima als gezond broodbeleg fungeren.

Goede alternatieven voor brood, zijn pasta, of rijst. Even een restje van wat er overgebleven is van de vorige dag en klaar ben je.

Je kunt ook kiezen voor pannenkoeken. Je kunt pannenkoek heel gezond en voedzaam maken door volkorenspeltmeel, of boekweitmeel te gebruiken. Samen met ei en melk heb je zo een lekkere en voedzame lunch. Je kunt de pannenkoeken eventueel beleggen met suikervrije jam, kaas, appelstroop, of fruit.

Een ander alternatief voor brood is de tortillawrap.

Tortillawraps zijn ook in de meergranenvariant verkrijgbaar, maar dit wil niet altijd zeggen dat dit ook de gezondste wrap is. Er zijn gewoon meer granen gebruikt. Het handigst is om zelf even te puzzelen welke wrap geen of weinig suiker en daarnaast veel vezels bevat.

Wraps kun je ook weer beleggen met allerlei lekkere en gezonde dingen, bijvoorbeeld groente, vlees, vis en kaas.

Als drank kun je het beter niet kiezen voor de zoete yoghurtdrankjes, chocomelk, of vruchtensap.

De allerbeste keus is water, dit is bij uitstek de gezondste drank die er is en het is in overvloed verkrijgbaar. Je ziet steeds meer kinderen en volwassen met hippe flesjes waarin water zit.

Als alternatief kun je ook kiezen voor thee. Op de meeste scholen wordt wel thee geserveerd en anders geef je het mee in een thermoskan.

Een andere mogelijkheid is het maken van smoothie, of een shake. Bijna alle soorten fruit kun je hiervoor gebruiken je maakt het aan met water, melk of yoghurt.

Ook melk of karnemelk is een prima alternatief.

Meal prepping

Meal prepping is een rage die de laatste tijd is overgewaaid uit Amerika. Het is eigenlijk niets anders dan voor meerdere dagen maaltijden maken en bewaren.

Op het internet zijn ontelbare filmpjes te vinden die over meal prepping gaan, daar kun je veel inspiratie mee opdoen, maar ook zonder die filmpjes kun je dit prima zelf doen.

gezond eten, gezonde luch, afvallen

Eigenlijk doet iedereen wel eens aan meal prepping. Als er veel avondeten over is, bewaar je het restant in een bakje in de koelkast en neem je het de volgende dag mee naar je werk.

Echt meal preppen gaat verder; dit houdt in dat je voor meerdere dagen eten maakt en dit in bakjes bewaart in de vriezer. Je neemt elke dag een bakje mee naar je werk en zo kom je de hele week door.

Meal preppen heeft veel voordelen, we zetten ze hier even op een rijtje:

• Je hebt altijd gezond voedsel klaar staan, dus de kans dat je snel even iets ongezonds nuttigt is bijzonder klein.
• Door qua afmetingen dezelfde bakjes te gebruiken, heb je altijd ongeveer dezelfde hoeveelheid en gewicht.
• Je zorgt ervoor dat elk bakje ongeveer dezelfde voedingswaarde en hetzelfde aantal calorieën bevat. Zo weet je zeker dat je altijd gezond en voedzaam eet.
• Door van te voren alle klaar te maken, scheelt dat de rest van de week tijd en moeite.
• Je kunt door slim en groot in te kopen geld besparen.
• Je kunt het meal preppen zover van te voren plannen als je wilt. Sommige mensen maken voor drie dagen eten, maar er zijn er ook die voor een hele maand eten in hun vriezer bewaren.

Meal preppen heeft ook nadelen. Het grootste gevaar dat op de loer ligt is, dat je op hetzelfde soort voedsel uitkomt. Als je bijvoorbeeld een pan pasta maakt en je verdeelt dit over vijf bakjes, eet je de hele week pasta. Het gaat er om dat je weet te variëren.

Wat mensen vaak doen na de lunch is even snel wat lekkers tussendoor pakken. deze snelle tussendoortjes zijn ook heel belangrijk als we denken aan gezond eten. Deze tussendoortjes maken je ook zeker niet slank als je het geen goede tussendoortjes zijn.

Omdat een hoop mensen niet beseffen dat gezonde tussendoortjes ook heel belangrijk zijn. Willen we deze ook graag met je delen.

Gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes zijn een geweldige toevoeging voor ons voedingspatroon. Op momenten dat we net even iets meer honger hebben kunnen we een lekker tussendoortje eten.

Toch kiezen nog te weinig mensen voor gezonde tussendoortjes, en dat brengt allerlei vervelende gevolgen met zich mee. Zo heeft dit onder andere een negatieve invloed op de gezondheid, en kan het zelfs tot overgewicht leiden.

Waar bestaan gezonde tussendoortjes nu eigenlijk uit en welke tussendoortjes kun je het beste eten? Daar zijn nog veel vragen over.

Het is duidelijk dat de tussendoortjes die je in de supermarkt kunt kopen, en waar veel suikers inzitten, in ieder geval niet de juiste keuze zijn.

Wij helpen jou in dit artikel het juiste gezonde tussendoortje voor jezelf te vinden, zodat je hier voortaan iedere dag van zult kunnen genieten.

gezond eten, gezonde tussendoortjes, afvallen,

Wat zijn gezonde tussendoortjes?

Als je de fabrikanten van tussendoortjes mag geloven is alles een gezond tussendoortje. Denk hierbij aan ontbijtkoek, Sultana, Liga en veel meer soortgelijke tussendoortjes. Dit zijn echter allemaal koekjes, en deze bevatten dan ook veel suiker.

En dat betekent dat dit helemaal geen gezonde tussendoortjes zijn, het zijn juist erg ongezonde tussendoortjes. De hoeveelheid suiker is vaak gelijk aan een blikje Cola, en daarvan weet iedereen dat dit erg ongezond is. Je drinkt tenslotte ook niet iedere middag een blikje cola.

In plaats daarvan moet je kijken naar tussendoortjes die veel voedingsstoffen bevatten. Kijk bijvoorbeeld naar groenten en fruit als tussendoortje. Deze zitten boordevol voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten.

Daarbij helpen deze om het hongergevoel langer uit te stellen, waardoor je nog minder tussendoortjes hoeft te eten om verzadigd te zijn.

Deze gezonde tussendoortjes zijn gelukkig ook steeds vaker in de supermarkt te verkrijgen. Zo kun je op redelijk eenvoudige wijze zorgen dat je maximaal van een tussendoortje geniet.

En met ongeveer één tot twee euro per tussendoortje is het ook nog eens redelijk goedkoop. Je zult dus maximaal genieten zonder een lading suikers binnen te krijgen en zonder de hoofdprijs te betalen.

Het voordeel van gezonde tussendoortjes

Merk je na een lekker en suikerrijk tussendoortje weleens dat je een soort van crash voelt? Dit wordt ook wel de ‘sugar crash’ genoemd, en is een gevolg van een lading suikers. Het lichaam heeft op dat moment heel veel suikers, en begint deze te verbranden.

Je voelt dat je heel veel energie hebt, en vervolgens zakt al deze energie in één keer weg. Het gevolg is dat je erg moe wordt en hierdoor een stuk minder goed kunt functioneren. En dat heeft weer een hoop nadelen.

Het voordeel van een gezond tussendoortje is dat je dit gevoel absoluut niet krijgt.

Een gezond tussendoortje is daarbij zo voedzaam dat je het hongergevoel voorkomt. Dit is vooral handig als je op dit moment wat gewicht wilt verliezen.

Veel mensen die beginnen met gewichtsverlies geven aan dat zij het vervelend vinden dat zij continu honger hebben. Dit kan dus redelijk gemakkelijk worden voorkomen door gezonde tussendoortjes te eten, want het draagt alleen maar bij aan een gemakkelijker proces voor gewichtsverlies.

Daarbij zijn gezonde tussendoortjes ook gemakkelijk te vervoeren. Denk aan een bakje fruit dat je mee naar werk of school neemt, of een zakje met groenten die je tussen de lunchpauze en het avondeten opeet. Dankzij de verminderde honger zul je erg gemakkelijk afvallen.

Start vandaag met gezonde tussendoortjes

Is het tijd om iets meer gezonde voeding aan jouw voedingspatroon toe te voegen? Dan is vandaag een goed moment om hier een start mee te maken.

Gezonde tussendoortjes helpen om beter te functioneren en zullen daarbij ook zorgen dat je snel gezond wordt. Koop daarom voortaan bij de wekelijkse boodschappen een aantal gezonde tussendoortjes, en neem deze elke dag mee naar jouw werk of mee naar school.

Wat moet je nu echt tussendoor eten?

We eten allemaal regelmatig tussendoortjes. Het is alleen jammer dat de meeste tussendoortjes toch best ongezond zijn.

De koekjes, kaakjes en chips die we eten dragen weinig bij aan een gezond lichaam en aan een gezond dieet. Het is belangrijk dat we regelmatig gezonde tussendoortjes  eten, want alleen dan heb je het ideale voedingspatroon.

Maar wat valt er nu onder gezonde tussendoortjes  en wat kun je doen om te zorgen dat je iedere dag gewoon erg gezond eet? Daar zijn meerdere dingen voor te doen.

Het is allereerst belangrijk om te kijken wat er allemaal in een tussendoortje zit en wat je uit het tussendoortje wilt halen wat betreft voedingsstoffen.

Zo pak je altijd een gezond tussendoortje  en geniet je van heerlijke en natuurlijke smaken.

Nu we weten waarom en hoe we gezonde tussendoortjes moeten eten. Gaan we nu verder naar het derde belangrijke eet moment van de dag.

Gezond avondeten

Gezond avondeten ook wel gezond dineren genoemd is de derde  van de drie belangrijkste maaltijden van de dag.

De avondmaaltijd is nog steeds een belangrijk onderdeel van de dag; het maakt ons lichaam klaar voor de rest van de avond. En het hangt af van de rest van de avond wat je het beste tijdens het avondeten kunt eten.

Gezond avondeten is eigenlijk erg gemakkelijk; het is vooral belangrijk dat je goed nadenkt wat je exact eet en hoe dit bijdraagt aan hoe jouw lichaam zich de rest van de avond zal voelen.

Als je denkt aan gezond avondeten dan zul je mentaal al snel de groene salades en fruitsapjes voor je halen. Maar het is bij het avondeten, net als bij een gezond ontbijt en bij een gezonde lunch, goed om naar de samenstelling van voeding te kijken.

Als je de hele avond op de bank gaat liggen dan hoef je geen zeer voedzame maaltijd te eten. Ga je echter na het avondeten nog lekker sporten of trainen, dan is het wel belangrijk om voldoende voeding binnen te krijgen.

gezond eten, gezond avond eten, afvallen

Gezond avondeten wat is dit ?

We spreken van gezond avondeten als de avondmaaltijd zo goed mogelijk inspeelt op de energie die jij in de avond nodig hebt, en voldoet aan alle benodigdheden wat betreft voedingsstoffen.

Hoe meer fysieke activiteiten jij in de avond gaat uitvoeren, hoe hoger het aantal calorieën dat jij tijdens de avondmaaltijd nodig hebt. En daarbij telt dus ook dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Zo zijn koolhydraten een belangrijk onderdeel bij gezond avondeten. Het biedt de energie die wij gedurende de dag nodig hebben om maximaal te functioneren. Hoe meer koolhydraten, hoe meer energie.

Ga je de hele avond nog rennen? Dan heb je een redelijk aantal koolhydraten nodig. Dit is ook de reden dat veel marathonrenners van te voren pasta eten – het bevat de koolhydraten die zij nodig hebben.

Let altijd op de voedingsstoffen die je tijdens het avondeten binnenkrijgt. Jouw lichaam heeft behoefte aan bepaalde stoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten.

Het is van groot belang om hier een goede samenstelling bij te maken, want het draagt vooral bij aan een goed voedingspatroon. Je zult beter functioneren en hierdoor ook aanzienlijk fitter blijven.

Start vandaag met gezond avondeten

Let goed op wat je eet tijdens de avondmaaltijd. Alleen dan zorg je ervoor dat je maximaal gezond blijft en een fit gevoel blijft hebben. Gezond avondeten begint met een goede maaltijd die inspeelt op wat je de rest van de avond gaat doen.

Let hierbij op je  koolhydraten en eiwitten, en kies ook altijd voeding die een goede hoeveelheid vitaminen en mineralen bevat.

Voordelen van gezond avondeten

De bedoeling is dat je bij het avondeten de voedingsstoffen binnenkrijgt die je overdag verbruikt hebt. Bij een gezond avondeten krijg je die (belangrijke) voedingstoffen weer binnen.

Het verbranden van vet wordt ook bevorderd door een gezonde avondmaaltijd, ook is het van positieve invloed op je hormonen.

 

Bloedsuikerspiegel laag houden

Je kunt je bloedsuikerspiegel heel goed laag houden door producten als rijst, pasta, aardappelen en suiker te vermijden. Deze bevatten veel koolhydraten en zorgen weer voor een hoge bloedsuikerspiegel.

Mocht je slecht zonder deze producten kunnen, is het verkleinen van de porties ook al een behoorlijke stap in de goede richting. Het beste is dat je voedsel eet wat zijn energie langzaam aan het lichaam afgeeft.

Hierbij moet je denken aan noten, ei, vis, vlees, groente of peulvruchten.

Voorkomen van vreetbuien

Het tweede voordeel van een gezonde avondmaaltijd is dat het vreetbuien voorkomt. Vreetbuien kennen we allemaal: ineens heb je zin in een lekkere zak chips en die moet dan ook in één keer op.

Erg smakelijk natuurlijk, maar het is de voornaamste oorzaak van overgewicht en een rusteloze nacht.

Als je een uur na het avondeten trek krijgt in iets zoets, of bijvoorbeeld chip, dan betekent dit dat er grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel plaats vinden en dat moet je zien te voorkomen.

Je kunt eetbuien voorkomen door voldoende eiwitten tot je te nemen. Het voordeel van eiwit is, dat het de eetlust onderdrukt. Eiwitten maken namelijk het hormoon ghreline aan en deze zorgt ervoor dat de eetlust daalt.

Tevens zorgen eiwitten voor een versnelling van de stofwisseling. Je hebt ook eiwitten nodig om spierweefsel aan te maken en te repareren.

Door alle activiteiten die je op een dag onderneemt, treden er kleine beschadigingen op in je spierweefsel. Eiwitten leveren de bouwstenen aan die dit weer repareren.

Als je voldoende eiwitten wilt eten bij het avondeten neem dan: schaal- en schelpdieren, vlees, vis of eieren. In groenten, noten, zaden en peulvruchten zitten veel plantaardige eiwitten die ook heel goed passen bij gezond avondeten.

Denk erom dat je geen bewerkte vlees-, of viswaren neemt.

Dit brengt ons gelijk bij het volgende onderwerp de kook methode van gezond eten. 

Kookmethode

Let goed op de kookmethoden die gebruikt worden om de producten te bereiden. Probeer producten te vermijden die gefrituurd, of roergebakken zijn.gezond eten, gezonde recepten, afvallen

Het beste kun je kiezen voor voedsel wat geroosterd, gegrild, of gestoomd is. Het vlees overslaan en in plaats daarvan kiezen voor schaal- of schelpdieren, vis of veel groente en peulvruchten is ook een prima alternatief.

Hulp nodig bij de juiste gezonde recepten kijk hier even naar de recepten zijn geheel Gratis 

Denk goed na over alternatieven. Je kunt heel goed fruit nemen in plaats van ijs, of water in plaats van wijn. Natuurlijk moet je wel van het eten genieten, je betaalt er ten slotte ook voor.

Eén wijntje of een klein bakje friet kan beslist geen kwaad en is erg lekker. Het gaat er puur om dat je in de gaten houdt wat je eet.

Een slechte nachtrust

Het derde voordeel van gezond avondeten is, dat je een betere nachtrust hebt. Als je een optimale nachtrust wilt, is het belangrijk dat je niet met een volle maag naar bed gaat.

Als je de regel aanhoudt dat je twee uur voor het slapen gaan niets meer eet, ondervind je ’s nachts een goede productie van groeihormonen. Deze groeihormonen zorgen er bijvoorbeeld voor, dat spierpijn sneller afneemt, je libido stijgt, het geheugen verbetert, je sneller afvalt, je sterkere spieren krijgt en je lichaam meer energie kan maken.

Een andere oorzaak van een slechte nachtrust is juist een lage bloedsuikerspiegel. Als je veel koolhydraten eet, door bijvoorbeeld veel pasta, rijst of aardappelen te eten, stijgt je bloedsuikerspiegel.

Je lichaam zal hier op reageren door zo snel mogelijk voedingsstoffen uit je bloed te halen. Dit kan weer tot gevolg hebben dat de bloedsuikerspiegel erg laag wordt: je lichaam gaat overcompenseren en hier slaap je erg onrustig van.

Om een goede nachtrust te bewerkstelligen dien je een koolhydraatarme maaltijd te nemen die rijk is aan gezonde vetten en eiwitten. Zorg daarbij dat je nooit met een volle maag naar bed gaat.

Tips voor gezond avondeten

De warme avondmaaltijd levert het grootste deel van de energie die je op een dag verbruikt. Als je dit ook nog op een gezonde manier weet aan te pakken leef je gezonder, fitter en heb je minder kans op ziekten.

Gezond avondeten is een goede manier om de aanbevolen hoeveelheid groente op een dag binnen te krijgen. Daarbij kun je bijvoorbeeld (volkoren)pasta nemen of zilvervliesrijst. Daarbij neem je bijvoorbeeld noten, vlees, vis of peulvruchten.

Denk erom dat je goed varieert. Een manier om te zorgen dat je gevarieerd eet, is de Schijf van Vijf gebruiken. Als je uit ieder vakje van de schijf iets eet, weet je zeker dat je alle belangrijke voedingsstoffen die je op een dag nodig hebt ook binnenkrijgt.

De Schijf van Vijf is onderverdeeld in: Groente en fruit, vetten, brood en graanproducten, vis en vlees en dranken.

Geen vlees

Je kunt ook heel goed een dag zonder vlees, want ook zonder vlees voldoe je nog steeds aan de Schijf van Vijf. Je kunt vlees vervangen door vis, peulvruchten, ei of noten.

Probeer ook om zo weinig mogelijk zout te gebruiken. Zout verhoogt namelijk de bloeddruk en door een te hoge bloeddruk heb je een grote kans op hart- en vaatziekten.

Als je een kant- en klare maaltijd eet, zit hier vaak veel zout in. Daarbij bevatten deze maaltijden vaak veel vet en weinig groente.

Als je zelf kookt, heb je alles in de hand en kun je zelf bepalen in welke mate je zout gebruikt.

Er zijn trouwens voldoende smaakmakers die je in de plaats van zout kunt gebruiken. Denk hierbij aan: verse en gedroogde kruiden, ui, knoflook, Spaanse peper, azijn of citroensap.

Gezonde vetten

Onverzadigde vetten, ook wel gezonde vetten genoemd, zijn goed voor je bloedvaten. Je kunt bij het bereiden van gezond avondeten heel goed variëren tussen (olijf)olie en vloeibare margarine, of vloeibaar bak- en braadvet. Deze oliën zijn goed voor je bloedvaten.

Het nadeel van deze oliën is dat ze geen vitamine A en D bevatten, maar dit wordt er meestal wel door de fabrikant aan toegevoegd.

Als je een liefhebber van sauzen bent, ben je haast wel gedwongen om deze zelf te maken als je een gezond avondeten wilt. Kant- en klare sauzen zijn vaak erg vet en bevatten veel zout.

Als je zelf saus maakt, kun je dit doen door gepureerde groente te gebruiken. Zout kun je vervangen door ui, of knoflook, of door kruiden te gebruiken.

Een lekker toetje

Bij een warme maaltijd hoort ook een toetje. Als je je dagelijkse hoeveelheid van twee stuks fruit per dag nog niet gehaald hebt, is dit een prima optie om als toetje te nemen.

Natuurlijk kun je ook een toetje combineren met fruit. Je kunt bijvoorbeeld een fruitsalade maken met een beetje yoghurt erover.

Als je gewend bent om te drinken bij het eten, kies dan voor water. Water is een uitstekende dorstlesser en daarbij is het goedkoop en in grote hoeveelheden verkrijgbaar. Door een karaf met water op tafel te zetten, voel je je al snel uitgenodigd om een glas water te nemen.

Ook koffie, of thee kan prima bij een gezonde maaltijd, dit zou je bijvoorbeeld als dessert kunnen nemen.

Neem liever geen frisdrank (ook geen light), vruchtensappen of alcohol. Als je dit toch graag wilt drinken, beperk je dan tot één glas.

We hebben het tot nu toe alleen gehad over de maaltijd die je zelf ’s avonds bereidt, maar natuurlijk wil je ook wel eens uit eten. Het is dan ook zeker mogelijk om gezond te eten. Het is alleen wel een kwestie van keuzes maken.

Gezond uit eten

Als je (ruim) van tevoren weet dat je uit eten gaat, is het handig om de menukaart even te checken. Vaak is deze wel online te vinden en kun je uitgebreid bestuderen welke opties er zijn om gezond te eten.

Bij het kiezen van restaurants is het vaak zo, dat Thaise, Japanse, of Griekse restaurants veel beter omgaan met het reduceren van calorieën dan bijvoorbeeld Mexicaanse, Chinese of Italiaanse eetgelegenheden.

Als er vooraf (stok)brood geserveerd wordt, kun je dat beter overslaan. Brood bevat veel koolhydraten en meestal is stokbrood gemaakt van geraffineerde granen. De (kruiden)boter die je erop smeert draagt ook niet echt bij tot een gezonde maaltijd: vet, zout en veel calorieën.

Gezonde snacks

We hebben nu bijna alle belangrijke eet momenten besproken. Behalve nog de gezonde snacks.

Snacks worden vaak gegeten na het avondeten net zoals de tussendoortjes die vaak na de lunch en voor het avondeten worden gegeten. Het zou zonde zijn om de hele dag gezond te eten en dan als laatste eet moment dit ongezond te doen.

Daarom hebben we gelukkig ook gezonde snacks. maar omdat ook dit een heel belangrijk onderdeel is bij het gezonde eten hebben we deze ook toegevoegd.

Lees daarom snel verder om je dag helemaal gezond af te sluiten.

Wat zijn gezonde snacks?

We kennen allemaal de labels uit de supermarkt waar heel groot op staat dat een snack heel gezond is. Het nadeel is alleen dat deze uitspraken door de producent van het snack worden geplaatst. Je hebt dus geen idee of het wel echt gezond is.

Toch pretenderen de verpakkingen dat deze heel goed voor je zijn; en daar pluk jij alleen maar de nadelen van.

Gezonde snacks bestaan niet uit een lading vezels en suiker. Deze bestaan uit voedingsstoffen die ons lichaam echt nodig heeft. Denk hierbij aan vitaminen en mineralen, welke vooral in natuurlijke voeding voorkomen.

Je kunt bijvoorbeeld beter een appel en sinaasappel eten dan twee Evergreen-koekjes. Gezonde snacks zijn dus vooral vers en bieden hierdoor ook veel meer positieve stoffen dan snacks die je in een verpakking in de supermarkt haalt.

Als je op zoek bent naar gezonde snacks dan is de groenten- en fruitafdeling van de supermarkt dus het eerste waar je moet kijken.

Alleen daar vind je de vitaminen en mineralen die jouw lichaam hard nodig heeft om goed te functioneren.

Maak dus optimaal gebruik van deze afdelingen, want ze zullen jouw brein beter helpen te concentreren en de juiste stoffen aan de cellen in jouw lichaam leveren.

gezond eten, gezonde snacks, afvallen

Zelf gezonde snacks maken

Gezonde snacks zijn een belangrijke aanvulling op een gezond dieet. Als je in de ochtend al een gezond ontbijt eet dan is het slim om de rest van de dag ook gezond te eten.Probeer dus ook op het einde van de dag gezonde snacks te eten.

Je hebt regelmatig honger tussen de gezonde maaltijden door. Wanneer je bezig bent met de bereiding van een maaltijd dan kun je heel eenvoudig de gezonde snacks voorbereiden.

Als je in de ochtend crackers met kaas en komkommer klaarmaakt dan kun je die komkommer ook op een later tijdstip op de dag als gezonde snack eten.

Hetzelfde geldt voor maaltijden die je voor het avondeten maakt. Als je een heerlijke, gezonde en verse lasagne voor jezelf hebt bereid dan is het slim om een deel hiervan in de koelkast te zetten. Je kunt deze dan de volgende dag opwarmen en als gezonde snack mee naar school of mee naar  het werk nemen.

Dit kan voor vrijwel iedere maaltijd die je in de keuken bereidt. Je bespaart op deze manier niet alleen tijd, je zorgt er ook voor dat je uitsluitend gezonde snacks eet.

Als je toch iedere dag een aantal keer in de keuken staat dan kun je hier net zo goed het maximale uithalen en goed voorbereiden op de rest van de dag of op de volgende dag.

Gezonde snacks uit de winkel

Als je graag gezonde snacks eet dan is de supermarkt eigenlijk geen goede locatie om iets te kopen. Je moet eerst langs allerlei schappen die volstaan met ongezonde snacks voordat je bij de gezonde snacks aankomt. Let er daarom op dat je alleen snacks koopt als je boodschappen aan het doet bent.

Ga niet op een hongerig moment naar de supermarkt, want dan is de kans groot dat je snacks koopt die helemaal niet gezond zijn.

Je kunt een aantal soorten gezonde snacks in de supermarkt kopen. Denk hierbij aan noten, welke vol zitten met energie die ons lichaam nodig heeft. Daarbij zijn er allerlei gezonde noten, zoals pistache- en macadamia noten, welke dankzij goede vetten voor de juiste voedingsstoffen in ons lichaam zorgen. Een handjevol noten doet dan ook wonderen. Het helpt niet alleen het hongergevoel weg te krijgen, het zorgt er ook voor dat het lichaam – en dan vooral de hersenen – aanzienlijk beter gaan functioneren.

Snacks zoals magere kwark en yoghurt – welke ook goed met noten gecombineerd kunnen worden – zijn ook aan te raden. Koop nooit kwark en yoghurt met een smaakje, want hier is vaak veel suiker aan toegevoegd. Kies in plaats daarvan voor de pure witte zuivel waar geen extra ingrediënten inzitten.

Je kunt de extra ingrediënten beter zelf toevoegen, want dan weet je zeker wat erin zit en hoeveel suiker je binnenkrijgt.

Start met gezonde snacks

Het is tijd om jouw voedingspatroon om te gooien. Gezonde snacks zijn hier slechts de basis van. Hoe gezonder je eet, hoe beter je kunt leven. Gezond leven is lekker, zorgt voor een goed gevoel en draagt bij aan een optimale gezondheid.

Zelf weinig inspiratie of hulp nodig

Heb jij zelf weinig inspiratie in de keuken of werkelijk geen idee wat voor gezonde recepten je moet maken voor een gezonder leven.

Pak dan hieronder snel jou Gratis 50 Gezonde recepten die jou helpen bij een gezonder leven

gezond eten, gezonde recepten, afvallen

Als je nu op het plaatje hierboven klikt krijg je niet alleen deze 50 heerlijke gratis recepten.Je word ook geholpen met meerdere afvallen tips en het laatste nieuws omtrent afvallen en een gezonder leven.

Je kan ook kiezen voor een van de afslank programma s die Katja Callens je aanbied. Hierbij krijg je niet alleen honderden gratis recepten en een afval programma, maar ook nog eens persoonlijke begeleiding.

Wij van het team van afvallengids.nl  willen voor al onze lezers het beste. Wij kunnen niet beslissen of  Het Mentale Dieet Plan bij jou persoonlijk past.

Wat we je wel kunnen garanderen is dat Het Mentale Dieet Plan al jaren een van de best werkende afval programma s is en hele goede begeleiding heeft.

Ga dus of hier direct naar Het Mentale Dieet Plan 

of klik hier voor de Gratis 50 Heerlijke Gezonde recepten

PS :  Als je de 50 gezonde recepten wil krijg je deze ook geheel GRATIS je zit nergens aan vast geen abonnementen niks. Je krijgt alleen de 50 recepten

 

Groetjes Nathalie van het team afvallengids.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *